Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiesz, co podać swoim bliskim na święta wielkanocne? Jak połączyć tradycyjne dania z nowoczesną odsłoną? Ta przystawka na Wielkanoc na pewno przypadnie im do gustu. Składa się z chrupiącej skórki, soczystego mięsa oraz gotowanego jajka. Warto podawać ją przekrojoną na pół, aby dobrze się prezentowała.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417584
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417584
Składniki
Najpierw ugotuj 4 jajka na twardo, a następnie je obierz. Pozostałe dwa rozkłóć z pomocą widelca w głębokim naczyniu.
Cebulę posiekaj drobno. Mięso przełóż do miski. Dopraw je solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodaj też cebulę i połowę rozkłóconych jajek. Dobrze wyrób mięso mielone z dodatkami. Następnie każde jajko dokładnie oblep wyrobioną masą.
Mięsne kule panieruj najpierw w pozostałej części rozkłóconego jajka, a potem w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony po kilka minut. Przystawka wielkanocna powinna zrobić się złota z zewnątrz. Odsącz z pomocą ręczników papierowych.
Tak przygotowane danie można podawać w papilotkach, czyli umieścić każdą przekąskę w papierze do pieczenia i przewinąć sznurkiem. Dobrym pomysłem jest też zawinięcie jajek z mięsem w naleśnika lub tortillę.