Przekąski Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Z włoszczyzny (oprócz pora - por w CAŁOSCI) pokrojonej w cienkie słupki (szer. ok. 0,5 cm x dł. 2 cm) ugotowac bulion warzywny. Ugotowane warzywa wyjąć. Do bulionu włożyć pokrojoną rybę, gotować 12 minut. Jeśli ryba jest większa - odpowiednio dłużej. Wyjąć rybę, wrzucić do bukionu żurawinę, zagotować, dodać żelatynę, zagotować. Doprawić mocno cytryną, cukrem i solą. Zalewa musi się na tym etapie wydawać mocno za słodka, za słona. Na dnie naczynia ułożyć mozaikę z ugotowanych słupków warzywnych (oprócz pora). Ułożyć na niej rybkę, zalać galaretą, odstawić do zcięcia.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Tangerinka 15 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
katarina - jeśli pytasz czy odcedzam z bulionu żurawinę - to nie, nie odcedzam - ona właśnie fajnie wygląda i smakuje, nadaje taki kwaskowy smak potrawie :)Dobrze jest natomiast sklarować sam bulion (przed dodaniem żurawiny), żeby nie pływały w nim frędzle ;)
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)))
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Tangerika, czy ten zagotowany bulion przecedzasz czy też zalewasz rybę bulionem z żurawinką??? Jeśłi tak , to ładnie musi wyglądać..0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 15 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Gdzie nie zaglądnę to wszędzie jest Ivona i wszystkich krytykuje.Taka przemądrzała jesteś IVONO, a nie wiesz, że jest żelatyna, którą się GOTUJE!!!!
A pstrąga z łbem to się pieczonego podaje a nie w galarecie!!!
Ruszam przejrzeć Twoje przepisy.....
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ivona 21 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wybacz,ale to jest coś strasznego..... Zaczynając od ryby-jak można pstrąga kroić na kawałki....???? Pstrąga podaje się w całości razem z głową !!! Poza tym żelatyny się nie gotuje !0 Kto głosował? | Odpowiedz