Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak u babci.
Miseczka, łyżka, tarka, patelnia, talerz, ręczniki papierowe
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4112
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11267
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6474
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5462
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13482
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5252
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4112
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11267
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6474
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5462
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13482
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5252
Składniki
Do miseczki wsypać mąkę i zrobić dołeczek. Do dołeczka wsypać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Zalać łyżką mleka, temperatura pokojowa. Lekko pomieszać drożdże i poczekać aż drożdże się rozpuszczą. Łyżką zagarniać mąkę do środka. Dodać resztę mleka i jajko. Wymieszać tak, żeby nie było grudek. Dodać jabłka obrane i starte na tarce o grubych oczkach oraz garść żurawiny. Pomieszać. Pozostawić na ok 20 min w ciepłym miejscu.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Nakładać małe porcje ciasta i smażyć po obu stronach na złoty kolor.
Przed podaniem, racuchy posypać obficie cukrem pudrem.
Można też podać z konfiturą.
Smacznego.