Do góry

Przekąski Przepis na:

Puszysty chlebek z suszonymi pomidorami

Puszysty chlebek z suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 524

Dodano:

Odsłon: 1038

Zbliża się weekend, więc czas pomyśleć o czymś, co idealne sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla jak również na spotkanie ze znajomymi lub wieczór przed telewizorem. Chlebek jest niesamowicie puszysty, aromatyczny i najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Zapach podczas pieczenia roznosi się po całym domu, głębi smaku nadają suszone pomidory.

Składniki

  • CIASTO:
  • 325 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7 g suchych drożdży
  • 25 g masła
  • 250 ml mleka
  • NADZIENIE:
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 20szt suszonych pomidorów odsączonych z oleju
  • ok. 15 listków świeżej bazylii
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Puszysty chlebek z suszonymi pomidorami

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej przez sito i umieść w misie miksera, dodaj cukier, sól oraz suche drożdże. Dobrze wymieszaj. Wlej roztopione i ostudzone masło oraz lekko podgrzane mleko. Wyrabiaj mikserem z końcówką do ciast drożdżowych(hak) aż wszystkie składniki się połączą (ok.15minut). Lekko posyp mąką z wierzchu, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.

  2. Liście bazylii oraz czosnek drobno posiekaj. Dodaj masło i pokrojone pomidory. Wszystkie składniki połącz ze sobą.

  3. Ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę, zagnieć delikatnie dłońmi i zozwałkuj na prostokąt o grubości ok 3-4mm. Posmaruj przygotowanym nadzieniem, następnie pokrój w paski.

  4. Złóż w harmonijkę i przełóż do tortownicy o średnicy 18cm. Przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym na 20 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C ok 40 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczony chlebek przełóż na kratę.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń