Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pyszne, domowe ciasteczka to doskonała przekąska na co dzień – w moim domu chętnie jemy je na drugie śniadanie. To zdrowa alternatywa dla sklepowych słodyczy i słodka przekąska do porannej kawy. Dzięki dodatkowi miodu mają idealnie zbalansowany smak – słodkie, ale nie przesłodzone. Możesz zabrać je do pracy, na spacer lub spakować dzieciom do szkoły - nie kruszą się i długo pozostają świeże. To bardzo fajna opcja na przyjęcie lub piknik. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego to świetny przepis do wspólnego pieczenia z dziećmi. Mój synek uwielbia je robić i przy okazji podjadać płatki owsiane prosto z miski! :)
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6430
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6430
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Wymieszaj suche składniki: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodaj miód (lub syrop klonowy) i jajko. Wymieszaj dokładnie.
Połącz mokre i suche składniki, mieszając szpatułką, aż masa będzie jednolita.
Łyżką nabierz trochę ciasta (około 25 g) ułóż na blasze a potem lekko spłaszcz. Staraj się, by ciasteczka były okrągłe :)
Piecz przez 12-14 minut, aż brzegi ciasteczek się zarumienią.
Ostudź ciasteczka (najlepiej przekładając na kratkę do studzenia ciastek) – po ostygnięciu ciasteczka będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Przechowuj w szczelnym pojemniku (w słoiku lub papierowej torebce) – zachowają świeżość do 5 dni.
Smacznego :)