Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono z białej fasoli - czyli jednego z największych, kulinarnych skarbów tego regionu. Możesz podawać je samodzielnie lub z dodatkiem konfitury cebulowej, śmietany lub ulubionego sosu.
miska, patelnia
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 891
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11175
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3994
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1384
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 891
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11175
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3994
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1384
Składniki
Odsącz białą fasolę z puszki i zblenduj ją na gładką masę. W małej miseczce rozpuść drożdże w 50 ml ciepłej wody i dodaj szczyptę mąki orkiszowej. Odstaw na kilka minut aż zaczną się pienić.
Do fasoli dodaj jajka, olej rzepakowy, mąkę ziemniaczaną i mąkę orkiszową. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mak i sezam. Dopraw solą do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż masa będzie gładka. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując racuchy szczebrzeszyńskie. Smaż na średnim ogniu z obu stron aż racuchy będą złociste i chrupiące. Przed podaniem posyp jeszcze makiem.