Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbuj przepis racuchy szczebrzeszyńskie, które przygotowywane są na słono z białej fasoli - czyli jednego z największych, kulinarnych skarbów tego regionu. Możesz podawać je samodzielnie lub z dodatkiem konfitury cebulowej, śmietany lub ulubionego sosu.
miska, patelnia
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12420
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4461
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 68
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12420
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4461
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 68
Składniki
Odsącz białą fasolę z puszki i zblenduj ją na gładką masę. W małej miseczce rozpuść drożdże w 50 ml ciepłej wody i dodaj szczyptę mąki orkiszowej. Odstaw na kilka minut aż zaczną się pienić.
Do fasoli dodaj jajka, olej rzepakowy, mąkę ziemniaczaną i mąkę orkiszową. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz mak i sezam. Dopraw solą do smaku i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki aż masa będzie gładka. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką porcje ciasta, formując racuchy szczebrzeszyńskie. Smaż na średnim ogniu z obu stron aż racuchy będą złociste i chrupiące. Przed podaniem posyp jeszcze makiem.