Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupkie , delikatnie serowe racuchy z cukinii, które przygotowałam z przepisu Smaker oto link do przepisu; ttps://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-racuchy-z-cukinii,2023099,smaker.html. Racuchy smaczne , szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam
miska, tarka , ręcznik papierowy, nóż, tarka, praska do czosnku, sitko, patelnia,
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Składniki
Cukinie dobrze umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię przełożyć na sitko nad miską. Posypać łyżeczką soli i dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut, następnie mocno odcisnąć dłonią z nadmiaru płynu. Odciśniętą cukinię przełożyć na ręcznik papierowy lub ścierkę kuchenną by oddała całą swoją wilgoć. Odłożyć na kolejne 10 - 15 minut. Przełożyć cukinię do miski , dodać mąkę, bułkę tartą, starty ser, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Całość wymieszać do połączenia składników. Na większej patelni rozgrzać oliwę, nakładać po łyżce ciasta, lekko spłaszczając, by uzyskać kształt racuszków. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony, na złoty , rumiany kolor. Jeśli zbyt szybko się przyrumieniają, zmniejszyć moc palnika. Usmażone racuchy z cukinii odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawać na ciepło, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Smacznego
Racuchy z cukinii gotowe do podania.