Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy z truskawkami - na sodzie (najłatwiejsze!)

Racuchy z truskawkami - na sodzie (najłatwiejsze!)

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3166

Dodano:

Odsłon: 35262

Tak, zastanawiam się czy to nie najprostsza rzecz na tym blogu. I najszybsza. I śmiesznie tania. A co najważniejsze - idzie za tym smak. Zero drożdży, czyli nie ma nam co umierać. Parę dni temu załapałam się na taki upał w samochodzie, że po dowiezieniu do domu drożdże w kostce miały konsystencję pasty do zębów. Oczywiście - przestały działać. Z sodą nic złego się nie dzieje, ciasto robi się w czasie, kiedy patelnia z olejem się nagrzewa. Wszystko idzie szybko sprawnie i praktycznie nie ma czego zepsuć. Polecam jako szybką przekąskę! Placuszki idealnie sprawdzą się też z innymi owocami np. jabłkami czy z rodzynkami.

Składniki

  • 2 szklanki zsiadłego mleka (ewentualnie śmietany czy jogurtu, sprawdzi się wszystko co jest mleczne i kwaśne)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 - 2 łyżki cukru (nie za dużo, aby placuszki się nie spaliły)
  • szczypta cynamonu
  • truskawki (umyte, wysuszone, przekrojone na pół i oprószone mąką)
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do mleka dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamon i cukier. Ciasto powinno być półpłynne - mąki należy dodawać na oko. Łyżkę ciasta wykładamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie wkładamy na nie truskawki i przykrywany je kolejną porcją ciasta. Owoce powinny być dokładnie w cieście ukryte, bo inaczej sok z nich wypływający będzie pryskał i skwierczał. Gdy placuszek się przyrumieni przewracamy go na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując aby racuchy były zanurzone przynajmniej do połowy wo oleju. Zdejmujemy i zostawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń