Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak, zastanawiam się czy to nie najprostsza rzecz na tym blogu. I najszybsza. I śmiesznie tania. A co najważniejsze - idzie za tym smak. Zero drożdży, czyli nie ma nam co umierać. Parę dni temu załapałam się na taki upał w samochodzie, że po dowiezieniu do domu drożdże w kostce miały konsystencję pasty do zębów. Oczywiście - przestały działać. Z sodą nic złego się nie dzieje, ciasto robi się w czasie, kiedy patelnia z olejem się nagrzewa. Wszystko idzie szybko sprawnie i praktycznie nie ma czego zepsuć. Polecam jako szybką przekąskę! Placuszki idealnie sprawdzą się też z innymi owocami np. jabłkami czy z rodzynkami.
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 444
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1030
Smaki Grecji!
Odsłon: 135
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 444
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1030
Składniki
Do mleka dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamon i cukier. Ciasto powinno być półpłynne - mąki należy dodawać na oko. Łyżkę ciasta wykładamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie wkładamy na nie truskawki i przykrywany je kolejną porcją ciasta. Owoce powinny być dokładnie w cieście ukryte, bo inaczej sok z nich wypływający będzie pryskał i skwierczał. Gdy placuszek się przyrumieni przewracamy go na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu, pilnując aby racuchy były zanurzone przynajmniej do połowy wo oleju. Zdejmujemy i zostawiamy do odsączenia na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło.