Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta, zwłaszcza Boże Narodzenie, kojarzą się z tradycją. Nasza tradycja polega na tym, że co roku przygotowujemy inne potrawy, które wprawdzie przypominają tradycyjne potrawy wigilijne, różnią się jednak formą i składem. W tym roku zamiast uszek z kapustą i grzybami przygotujemy 2 rodzaje ravioli z farszem z koziego sera i cytryny oraz z czerwonej kapusty z serem ricotta. Ciasto adekwatnie do farszu bedzie miało kolor żółty i czerwony dzięki dodaniu kurkumy i soku z buraków.
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 302
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2910
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 111
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 302
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2910
Składniki
Czerwona kapuste poszatkowac i ugotowac do miekkosci. Podzielic skladniki na ciasto i umiescic w osobnych miseczkach. Dodac kurkume do jednej miski, a sok z buraków do drugiej. Obydwa ciasta dobrze zagniesc, najlepiej za pomoca robota kuchennego, poniewaz ciasto jest bardzo twarde. Poza tym zalecam uzywac rekawiczek, poniewaz kurkuma i sok z buraków mocno plamia. Czerwonawe ciasto jest pózniej nadziewane czerwona kapusta, a zólte ciasto kozim serem smietankowym. Zawinac kazde ciasto w pergamin lub folie i wstawic do lodówki na co najmniej 1 godzine.
Ugotowana kapuste odsaczyc i wycisnac pozostaly plyn. Umiescic w blenderze razem z ricotta i parmezanem i zmiksowac do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawic sola i pieprzem.
Dokladnie umyc cytryne i zetrzec skórke. Kozi ser przelozyc do miski i dokladnie wymieszac ze skórka z cytryny, rozgniecionym czosnkiem i pozostalymi skladnikami. Doprawic sola i pieprzem.
Ciasto podzielic na porcje i za pomocą maszynki do makaronu walkowac na najszerszych obrotach i kontynuowac kilka razy, az ciasto bedzie gladkie. Nastepnie zmniejszyc odleglosc miedzy walkami i rozwalkowac ciasto na cienki arkusz. Posypac powierzchnie robocza odrobina maki, ulozyc na niej platy ciasta i podzielic każdy na srodku. Ulozyc farsz w malych kupkach na jednej polowie (mase serowa na czesci zóltej, nadzienie z czerwonej kapusty na czesci czerwonej). Najlepiej zrobic to lyzeczka lub rekawen cukierniczym. Pozostawic wystarczajaca przestrzen miedzy farszem, aby pozostala krawedz konieczna do uszczelnienia. Brzegi ciasta bardzo delikatnie posmarowac niewielka iloscia wody za pomoca pedzelka. Umiescic drugi arkusz ciasta na wierzchu i dobrze docisnac. Nastepnie wyciac ravioli z wystarczajacym marginesem. Najlepiej zrobic to za pomoca kólka do ciecia ciasta lub pizzy.
To samo powtórzyc z ravioli z serowym farszem. Gotowe ravioli oprószyc odrobina maki, aby sie nie kleily. Podgrzac osolona wode i gotowac w niej ravioli maksymalnie 4-6 minut.
Na patelni rozgrzac maslo; dodac listki szalwii i galazki tymianku i posolic. Wyjac ravioli z wrzacej wody, krótko odcedzic, przelozyc na patelnie i krótko podsmazyc na masle. Ulozyc ravioli na talerzach i posypac swiezym startym parmezanem oraz platkami soli morskiej i skropic oliwa z oliwek.