Do góry

Przekąski Przepis na:

Rillettes z łososia i zielonego pieprzu

Rillettes z łososia i zielonego pieprzu

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 16731

Dodano:

Odsłon: 1051

Powiem tak , kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecam, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ?

Składniki

  • 1 bagietka
  • 750 ml wody
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 1 cebula grubo posiekana ( 80 g )
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 300 g filetów z łososia
  • 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach
  • 60 g masła miękkiego
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia i ostudziłem w wywarze przez 5 minut, następnie odcedziłem. Usunąłem z filetów skórę i ości. Mięso rozgniotłem widelcem. Dodałem wędzonego łososia, masło, skórkę z cytryny, zielony pieprz , odsączony z zalewy, odsączyłem i grubo posiekałem. Dokładnie wymieszałem. Masę rybna przełożyłem do 4 kokilek o pojemności 125 ml i ostudziłem w temperaturze pokojowej. Podałem z wcześniej przygotowanymi grzankami , tzn. pokrojoną bagietką na kromki o grubości 1 cm i opieczoną w piekarniku oraz ogórkami kiszonymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 06 marca 2015 Wypróbuję! Zapowiada się nieziemsko pysznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 marca 2015 pycha, ja jeszcze najwyżej majonezu dowalę :DD, pozdrówcia Kochani <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń