Do góry

Przekąski Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawową

Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawową

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6679

Dodano:

Odsłon: 2336

Wspaniała przekąska na spotkanie ze znajomymi, piknik albo popołudniowe podjadanie :) Oczywiście zawartość rogalików dowolna. Mogą to być owoce, marmolada a nawet czekolada :)

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 żółtka
  • 1 białko (+1 białko do posmarowanie rogalików)
  • 100 g masła roztopionego
  • Marmolada (polecam z biedronki)
  • Opcjonalnie na lukier: pół szklanki cukru pudru, 2,5 łyżki ciepłej wody, 1 łyżka soku z cytryny
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie rozczynu:

    W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz 50 ml ciepłego mleka (uwaga mleko nie może być gorące ponieważ możemy w ten sposób zaparzyć drożdże). Dosypujemy płaską łyżkę mąki i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Polecam jesienią i zimą łóżko :) i pod kołderkę :)

    Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość oraz być puszysty jak pianka.

  2. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mleka, sól, cukier, cukier wanilinowy, 4 jajka, 1 białko oraz mąkę. Mieszamy bardzo dokładnie aż do połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy roztopione, przestudzone masło i mieszamy do momentu aż tłuszcz się wchłonie.

  3. Taką masę wyjmujemy na blat obsypany mąką i wyrabiamy rękoma ok 5 min. Ciasto podsypujemy mąką. Jest w pełni wyrobione kiedy odchodzi nam od dłoni oraz jest jednolite. Wyrobioną masę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min. W tym czasie ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

  4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i dzielimy na trzy równe części. Każdą część rozwałkowujemy na koło ok. 1 cm wysokości a następnie dzielimy na 8 trójkątów. Na końcu każdego układamy marmoladę i zawijamy formując rogaliki. Tzn. zawijamy szerszą część ku dołowi a na koniec zakręcamy boki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowując odległości między nimi ponieważ wyrosną. Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min. Do momentu aż rogaliki się zarumienią.

  5. Kiedy rogaliki już przestygną możemy udekorować je lukrem :) Polecam zrobienie własnego ponieważ jest to nieziemsko proste.

    Do miseczki wsypujemy pół szklanki cukru pudru, 2 łyżki gorącej wody oraz łyżkę soku z cytryny i szybko mieszamy do uzyskania gęsto lejącej się jednolitej masy.

    SMACZNEGO :) i udanych wypieków

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń