Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki z dżemem to pyszna domowa propozycja na śniadanie lub drugie śniadanie – do pracy, szkoły czy na uczelnię. Sprawdzą się też do niedzielnej kawy.
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 182
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 398
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 203
Czekoladowe z masłem orzechowym, owocami suszonymi i miodem. Z płatkami owsia...
Odsłon: 182
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 398
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, ciepłą wodę i cukier. Wymieszaj i poczekaj do spienienia roztworu.
Przygotuj ciasto. W dużej misce umieść mąkę. Dodaj olej, zaczyn drożdżowy i mleko. Wymieszaj do połączenia składniki za pomocą gumowej szpatułki.
Wyłóż ciasto na blat posypany mąką i zostaw na minutę. Zagnieć ciasto kilka razy i włóż z powrotem do czystej miski. Przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny lub do podwojenia objętości.
Wyjmij ciasto z miski i przełóż na blat podsypany mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 20x25 cm. Podziel je na 3 części i złóż, składając górną część w dół i dolną część w górę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż na kolejne 1,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie przełóż je do lodówki na 30 minut.
Miękkie masło rozsmaruj na folii spożywczej na prostokąt o wymiarach nieco mniejszych niż 20x25 cm. Włóż je do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Zimne ciasto wyjmij z lodówki i ponownie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką na wymiary ok. 20x35 cm. Na górną część nanieś zimne masło. Ponownie złóż ciasto na trzy części, tak jak poprzednio i obróć je o 90 st., by krótsza krawędź znajdowała się bliżej ciebie.
Delikatnie rozwałkuj ciasto, by masło nie wyciekło bokami. Ponownie złóż je na 3 części i zawiń w folię spożywczą. Wstaw je do lodówki na 2 godziny.
Ciasto ponownie wyjmij i uderzaj w nie wałkiem, by je odpowietrzyć. Pozostaw je na 10 minut, a następnie ponownie rozwałkuj i złóż na 3 części. Włóż je do lodówki po raz ostatni, tym razem przyciskając czymś ciężkim, by nie urosło. Trzymaj je w zimnie minimum 2 godziny, ale możesz zostawić je także na całą noc.
Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na 10 minut na blacie podsypanym mąką. Rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach 15x50 cm. Przekrój je na pół i jednocześnie pracuj tylko na jednej połówce, drugą przechowując z zimnie.
Pokrój ciasto w trójkąty, a każdy z trójkątów delikatnie rozciągnij w palcach, by je wydłużyć. Połóż je na blacie i blisko podstawy nanieś łyżeczkę dżemu. Niewielką jego ilość możesz też rozprowadzić na całej powierzchni trójkąta, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. Zwiń je w palcach w ruloniki, kształtując rogale. Rozpoczynaj od podstawy trójkąta.
Gotowe rogaliki odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem, w znacznej odległości od siebie. Pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny.
Jajko rozbełtaj z łyżeczką wody. Mieszanką posmaruj delikatnie wierzch rogalików.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. Celsjusza. Włóż do niego rogaliki i piecz przez 10-15 minut do ładnego zrumienienia.
Wyjmij rogaliki i ostudź je na kratce przed podaniem.
Proces formowania i pieczenia rogalików powtarzaj do momentu wykończenia ciasta.