Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada cukiniowa z kremowym serkiem śmietankowym i dużą ilością ziół to świetna propozycja zarówno na obiad, jak i przystawkę czy przekąskę. Z pewnością zrobi furorę na każdej imprezie okolicznościowej czy grillu.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 519
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10742
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19675
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na obiad to danie, które z pewnością przypad...
Odsłon: 519
Prościej chyba nie można. Smaczny deser z galaretek i jogurtu. Trochę czasu c...
Odsłon: 10742
Kruchy placek z brzoskwiniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycj...
Odsłon: 19675
Składniki
Pokrój cebulę na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i sól. Smaż całość, często mieszając, na małym ogniu. Czas obróbki to ok. 30 minut, do momentu uzyskania pięknego, karmelowego koloru.
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i rozłóż je równomiernie na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem. Wstaw ją o piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza na 10 minut, do odparowania części wody.
W misce rozbełtaj jajko z mlekiem. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i tartą skórkę cytrynową. Dopraw pozostałą solą i pieprzem. Do ciasta przełóż chłodną już cukinię i wymieszaj do połączenia.
Ciasto przelej z powrotem na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do pieca na kolejne 14 minut. Wyjmij i przestudź na kratce przez 5 minut. Przełóż całość na blat roboczy.
Serek śmietankowy umieść w miseczce i wstaw do mikrofalówki na 20 sekund, by stał się miękki i smarowalny.
Koperek i natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj i dodaj do serka. Wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Serek rozłóż równomiernie na całej długości ciasta, pozostawiając 1 cm odstępu od krawędzi. Posyp karmelizowaną cebulką, a następnie parmezanem. Używając papieru do pieczenia, zwiń całość w roladę, podwijając krawędzie.
Gotową roladę połóż szwem do dołu i schładzaj przez ok. 30 minut. Pokrój ją w grube plastry o podawaj jako obiad lub dodatek.