Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada marchewkowa

Przepis dnia 2017-12-30
Rolada marchewkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 19785

Rolada marchewkowa z serowym nadzieniem jest idealną przekąska na Sylwestra. Robię ją zwykle z nadzieniem serowym, pyszna jest też z warzywami.

Składniki

  • 500 g marchewki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki skrobi( albo mąki ziemniaczanej)
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka musztardy słodkiej
  • 150 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 0, 5 pęczka szczypioru
  • szczypta soli, cukru, czerwonej papryki, chili, pieprzu do smaku
  • ewentualnie suszone pomidory
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce( grubsze oczka). Masło stopić na patelni. Dodać marchewkę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Poddusić około 10 minut. Na koniec dać łyżkę musztardy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

  2. Jajka rozbić. Żółtka dodać do masy marchewkowej i krótko zamieszać. Dodać skrobię. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Ostrożnie dodać do masy jajeczno- marchewkowej. Zmieszać i wyłożyć na foremkę. Wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut na zloto.

  3. Wyjąć i wyłożyć na ściereczkę kuchenną. Przykryć drugą ściereczką i zostawić na 1- 2 minuty, a następnie ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć w rulon, bo później może się połamać.

  4. Oliwki i szczypiorek drobno pokroić. Dodać serek śmietankowy. Doprawić do smaku. Można dodać suszone pomidory. Rulon ostrożnie rozłożyć. Nadzienie rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi wolne. Ponownie zawinąć w rulon i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Wyjąć, pokroić w plastry. Można serwować na liściach sałaty.
    Zamiast masy serowej można wziąć sałatę, rukolę i pomidorki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 grudnia 2017 Wow! Tego nie znałam - zabieram. Pierwszą zrobię wg Twojego przepisu, a następne ... co podpowie wyobraźnia i smak! Dzięki za cudowny przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 28 grudnia 2017 fajny pomysł,bardzo jestem ciekawa smaku takiej rolady:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 grudnia 2017 Bardzo apetycznie to cudo wygląda, bez względu na wariant :)
Hmmm, tylko nie wiem, czy damy radę ją zrobić, bo jesteśmy zasypani nowymi pomysłami xD
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń