Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada marchewkowa z serowym nadzieniem jest idealną przekąska na Sylwestra. Robię ją zwykle z nadzieniem serowym, pyszna jest też z warzywami.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 116
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 4
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 116
Składniki
Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce( grubsze oczka). Masło stopić na patelni. Dodać marchewkę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i papryką. Poddusić około 10 minut. Na koniec dać łyżkę musztardy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Jajka rozbić. Żółtka dodać do masy marchewkowej i krótko zamieszać. Dodać skrobię. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli. Ostrożnie dodać do masy jajeczno- marchewkowej. Zmieszać i wyłożyć na foremkę. Wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut na zloto.
Wyjąć i wyłożyć na ściereczkę kuchenną. Przykryć drugą ściereczką i zostawić na 1- 2 minuty, a następnie ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć w rulon, bo później może się połamać.
Oliwki i szczypiorek drobno pokroić. Dodać serek śmietankowy. Doprawić do smaku. Można dodać suszone pomidory. Rulon ostrożnie rozłożyć. Nadzienie rozsmarować na cieście, zostawiając brzegi wolne. Ponownie zawinąć w rulon i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Wyjąć, pokroić w plastry. Można serwować na liściach sałaty. Zamiast masy serowej można wziąć sałatę, rukolę i pomidorki.