Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowa z łososiem

Przepis dnia 2016-08-02
Rolada szpinakowa z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 5175

Dodano:

Odsłon: 31356

Smaczna, zdrowa, efektownie prezentuje się na stole i uważam że jest znakomitą przystawką na imprezy urodzinowe szczególnie jako dodatek do zimnej płyty.

Składniki

  • opakowanie mrożonego szpinaku ( bez żadnych dodatków )
  • czosnek ok. 6 dużych ząbków
  • opakowanie łososia wędzonego 150 g
  • serek typu Philadelphia ( np. kanapkowy )
  • 4 jajka
  • 1 stołowa łyżka masła
  • 1 stołowa łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak rozmrażam, po czym w rondlu z łyżką masła i dwoma startymi ząbkami czosnku gotuję go na wolnym ogniu aby go możliwie maksymalnie odparować, doprawiam solą i pieprzem następnie studzę go. Z białek z 4 jajek ubijam pianę na sztywno, po ubiciu dodaję 1 łyżkę mąki pszennej i mieszam a żółtka dodaję do ostudzonego szpinaku i również mieszam.
    Przygotowany szpinak na 2 raty dodaję do piany mieszając.
    Masę wylewam na blachę wyłożoną pergaminem, wyrównuję na jednolity poziom i zapiekam w 190oC przez 15 minut.
    Po wyciągnięciu, puki jeszcze ciasto jest ciepłe zwijam wstępnie w roladę ( tak na sucho ) bo jeśli wystygnie na płasko to będzie się później łamać przy zwijaniu.
    Pozostałe 3-4 ząbki czosnku ścieram na tarce na małych oczkach i mieszam z serkiem którym następnie smaruję ostygnięte ciasto szpinakowe. Na serek układam łososia i zawijam w roladę.
    Zawiniętą roladę w folię aluminiową wkładam do lodówki.

    Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej przed podaniem.

    Galeria zdjęć z etapów przygotowania do zobaczenia na blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń