Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną szpinakową roladę z puszystym serkiem twarogowym oraz wędzonym łososiem. Jej podstawę stanowi zielony omlet z dodatkiem rozdrobnionego szpinaku baby. Rolada idealnie sprawdzi się na przekąskę, a także imprezową oraz świąteczną przystawkę. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale efektownie ozdobi nasz stół.
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 167
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 584
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16871
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 706
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 167
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 584
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16871
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 706
Składniki
W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy szpinak baby. Kiedy ten zwiędnie, dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zawartość studzimy.
Do rozdrabniacza dodajemy ostudzony szpinak, 2 żółtka, mąkę oraz mleko i miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku. Powstałą mieszankę doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz gałki muszkatołowej.
Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z zieloną masą. Masę wylewamy do formy* wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut. * ROZMIAR FORMY: 22 cm x 28 cm
Zielony omlet od razu po wyjęciu z piekarnika delikatnie przekładamy na lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Ostrożnie ściągamy papier, delikatnie zawijamy w ściereczkę i pozostawiamy tak do ostudzenia*. * Studzenie w taki sposób sprawi, że omlet nabierze odpowiedniej formy i nie popęka podczas późniejszego zwijania.
Serek twarogowy łączymy z łyżeczką chrzanu i smarujemy nim ostudzony omlet. Na połowie serka układamy także plastry wędzonego łososia i zawijamy. Roladę owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po chłodzeniu kroimy roladki ostrym nożem na odpowiadającą nam grubość.
WSKAZÓWKI: Zamiast chrzanu możecie dodać do serka swoje ulubione zioła. Idealnie sprawdzi się świeży koperek lub natka pietruszki. Do serka możecie dodać także kawałki orzechów. Świetnym dodatkiem do rolady będą też kawałki zielonego lub konserwowego ogórka.