Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kolorowa i smaczna
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9734
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 510
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 279
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9734
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1141
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4487
Składniki
Szpinak odmrozić odcedzić z wody(w sezonie można użyć świeży). Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić ze szczyptą soli,dodać żółtka (dalej ubijać) a następnie odcedzony szpinak,na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać.Gotowe ciasto wylać na blachę(ja używam blachy z piekarnika-tą płaską) wyłożoną papierem do pieczenia (ja dodatkowo smaruje papier oliwą- nie konieczne). Ciasto delikatnie rozprowadzić łyżką w kształcie prostokąta tak żeby nie dotykał rantów blachy.Wstawić do pieca na ok 20 min ja ustawiam na 150 stopni i włączam termoobieg.
gotowe ciasto wyjmuje z piekarnika i czekam z 5-10 min aż troszkę przestygnie.Smaruje serkiem i układam plastry z łososia następnie zwijam
sugestie: serkiem smarujemy tak średnio ma być go widać ale nie za grubo ponieważ ten serek jest dość wyraźny w smaku a nie chcę aby zagłuszył smak pozostałych składników). Jak chcecie troszkę grubiej to proponuję dodać kilka łyżek serka "mój ulubiony"