Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladę szpinakową można zrobić z różnymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje w wersji z tego przepisu.
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 443
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1539
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6414
Czerwony sos maślany znakomicie pasuje do pieczonych mięs i kaszy. Składa się...
Odsłon: 60
Na przyjemny walentynkowy posiłek proponuję fajną tartę z dodatkiem sosu sero...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 443
Kotlety w waflach to oryginalny i smaczny pomysł na obiad, który zaskoczy zar...
Odsłon: 1539
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 6414
Składniki
Szpinak rozmrażamy i dobrze odcedzamy. Cebulkę i czosnek kroimy drobno, przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i przez 5 minut smażymy ciągle mieszając, zestawiamy z ognia, studzimy, dodajemy żółtka jaj. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową, odstawiamy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do szpinaku. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewmy piekarnik do temp około 180°C. Foremkę wyładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ciasto szpinakowe, rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Pieczemy ok. 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser rozrabiamy z jogurtem, solimy do smaku. Wystudzamy ciasto, smarujemy twarogiem i układamy na nim szynkę, smarujemy dżemem z żurawiny i zwijamy roladę. Następnie zawijamy roladę w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry i układamy na półmisku z innymi przekąskami.