Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladę szpinakową można zrobić z różnymi dodatkami. Nam najlepiej smakuje w wersji z tego przepisu.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7837
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1005
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13593
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7837
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1005
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13593
Składniki
Szpinak rozmrażamy i dobrze odcedzamy. Cebulkę i czosnek kroimy drobno, przesmażamy na maśle, dodajemy szpinak i przez 5 minut smażymy ciągle mieszając, zestawiamy z ognia, studzimy, dodajemy żółtka jaj. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatałową, odstawiamy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do szpinaku. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewmy piekarnik do temp około 180°C. Foremkę wyładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ciasto szpinakowe, rozsmarowując na grubość ok. 1 cm. Pieczemy ok. 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy papierem, żeby ciasto nie straciło wilgoci. Ser rozrabiamy z jogurtem, solimy do smaku. Wystudzamy ciasto, smarujemy twarogiem i układamy na nim szynkę, smarujemy dżemem z żurawiny i zwijamy roladę. Następnie zawijamy roladę w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry i układamy na półmisku z innymi przekąskami.