Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada warzywna z szynką, szczypiorem i serem.

Rolada warzywna z szynką, szczypiorem i serem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18892

Dodano:

Odsłon: 5167

Bardzo smaczna rolada na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz szczypiorem :) Smakuje na zimno jak i na ciepło.

Składniki

  • ziemniaki 2 szt. - trzemy na wiórki
  • marchew 2 szt. - trzemy na wiórki
  • szczypior pęczek pokroić na 1 cm kawałki
  • papryka czerwona słodka 1/4
  • cebulka 3 małe
  • szpinak 15 dag
  • jajko kurze 2 szt.
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • szynka wieprzowa plastry
  • ser mozzarella - plastry
  • ser mozzarella - wiórki
  • parówki cienkie 2 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Starte ziemniaki, marchew, papryki i pokrojone drobno cebulki solimy i odstawiamy na 20-30 minut żeby puściły sok.

  2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, rozmrażamy i odparowujemy wodę ze szpinaku.

  3. Odciskamy warzywa z soków, dodajemy szpinak, mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec.

  4. Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  6. Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru.

  7. Na upieczone ciasto układamy plasterki sera, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines.

  8. Na ułożony ser układamy plastry szynki.

  9. Posypujemy serem mozzarella wiórki, szczypiorem i układamy warstwę z plasterków sera.

  10. I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzch plasterki sera mozzarella.

  11. Zrobiłam także drugą roladę z parówkami, serem i szczypiorem, również smaczną.

  12. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  13. Zapieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygnie.

  14. Kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimna także jest pyszna i świetnie nadaje się na przekąskę.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 08 lipca 2018 Znów mnie powaliłaś. Trudno muszę wytrzymać do końca wakacji. Ale będzie uczta ! Dzięki za przepis :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń