Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna rolada na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz szczypiorem :) Smakuje na zimno jak i na ciepło.
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 118
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 82
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 94
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 63
To proste rogaliki z kruchego ciasta z dodatkiem śmietany, mogą być nadziewan...
Odsłon: 118
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 82
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 94
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 63
Składniki
Starte ziemniaki, marchew, papryki i pokrojone drobno cebulki solimy i odstawiamy na 20-30 minut żeby puściły sok.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, rozmrażamy i odparowujemy wodę ze szpinaku.
Odciskamy warzywa z soków, dodajemy szpinak, mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec.
Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru.
Na upieczone ciasto układamy plasterki sera, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines.
Na ułożony ser układamy plastry szynki.
Posypujemy serem mozzarella wiórki, szczypiorem i układamy warstwę z plasterków sera.
I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzch plasterki sera mozzarella.
Zrobiłam także drugą roladę z parówkami, serem i szczypiorem, również smaczną.
Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zapieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygnie.
Kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimna także jest pyszna i świetnie nadaje się na przekąskę. Smacznego!!!