Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna rolada na upieczonym warzywnym cieście z szynką i serem oraz szczypiorem :) Smakuje na zimno jak i na ciepło.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5265
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 832
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11682
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5049
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1293
Składniki
Starte ziemniaki, marchew, papryki i pokrojone drobno cebulki solimy i odstawiamy na 20-30 minut żeby puściły sok.
W międzyczasie na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, rozmrażamy i odparowujemy wodę ze szpinaku.
Odciskamy warzywa z soków, dodajemy szpinak, mąkę, pieprz i jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto. W zależności od blachy na jakiej będziemy piec.
Rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Upieczone ciasto studzimy i delikatnie oddzielamy od papieru.
Na upieczone ciasto układamy plasterki sera, musimy zostawić na cieście 4 cm wolnego miejsca, taki margines.
Na ułożony ser układamy plastry szynki.
Posypujemy serem mozzarella wiórki, szczypiorem i układamy warstwę z plasterków sera.
I tak przygotowany placek ciasta zwijamy w roladę. Zwiniętą roladę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzch plasterki sera mozzarella.
Zrobiłam także drugą roladę z parówkami, serem i szczypiorem, również smaczną.
Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Zapieczoną roladę wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż troszkę ostygnie.
Kroimy w szersze kawałki i zajadamy :) Zimna także jest pyszna i świetnie nadaje się na przekąskę. Smacznego!!!