Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna rolada ze szpinakiem i łososiem, choć wygląda na wymagającą, jest prosta do wykonania i bardzo efektowna. Pięknie zaprezentuje się na domowym przyjęciu, rodzinnym obiedzie lub jako przystawka, gdy będziesz miała na nią ochotę.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Rozmroź szpinak i odsącz z nadmiaru wody. Na patelni rozpuść masło, przesmaż czosnek i dodaj szpinak. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Do wykonania rolady możesz użyć także świeżego szpinaku, jednak po podsmażeniu go, zblenduj liście na gładką masę. Masa szpinakowa o takiej konsystencji łatwiej się zawinie i ładniej będzie się prezentowała na talerzu w formie rolady.
Do ostudzonej masy dodaj żółtka (białka zostaw na później) i mąkę, dokładnie połącz. Ubij pianę z pozostawionych białek i delikatnie wymieszaj z masą szpinakową.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę szpinakową i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 10 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmij warstwę szpinakową na ściereczkę i pozwól wystygnąć.
Wymieszaj serek z chrzanem i rozsmaruj po warstwie szpinakowej. Wzdłuż jednego boku ułóż plasterki łososia i zawiń ciasny rulon. Roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj roladę schłodzoną, pociętą w około 2 cm paski.