Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna rolada ze szpinakiem i łososiem, choć wygląda na wymagającą, jest prosta do wykonania i bardzo efektowna. Pięknie zaprezentuje się na domowym przyjęciu, rodzinnym obiedzie lub jako przystawka, gdy będziesz miała na nią ochotę.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15894
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1574
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15894
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1574
Składniki
Rozmroź szpinak i odsącz z nadmiaru wody. Na patelni rozpuść masło, przesmaż czosnek i dodaj szpinak. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Do wykonania rolady możesz użyć także świeżego szpinaku, jednak po podsmażeniu go, zblenduj liście na gładką masę. Masa szpinakowa o takiej konsystencji łatwiej się zawinie i ładniej będzie się prezentowała na talerzu w formie rolady.
Do ostudzonej masy dodaj żółtka (białka zostaw na później) i mąkę, dokładnie połącz. Ubij pianę z pozostawionych białek i delikatnie wymieszaj z masą szpinakową.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę szpinakową i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 10 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmij warstwę szpinakową na ściereczkę i pozwól wystygnąć.
Wymieszaj serek z chrzanem i rozsmaruj po warstwie szpinakowej. Wzdłuż jednego boku ułóż plasterki łososia i zawiń ciasny rulon. Roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj roladę schłodzoną, pociętą w około 2 cm paski.