Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenna rolada ze szpinakiem i łososiem, choć wygląda na wymagającą, jest prosta do wykonania i bardzo efektowna. Pięknie zaprezentuje się na domowym przyjęciu, rodzinnym obiedzie lub jako przystawka, gdy będziesz miała na nią ochotę.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 60
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 60
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 38
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 899
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 324
Składniki
Rozmroź szpinak i odsącz z nadmiaru wody. Na patelni rozpuść masło, przesmaż czosnek i dodaj szpinak. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Do wykonania rolady możesz użyć także świeżego szpinaku, jednak po podsmażeniu go, zblenduj liście na gładką masę. Masa szpinakowa o takiej konsystencji łatwiej się zawinie i ładniej będzie się prezentowała na talerzu w formie rolady.
Do ostudzonej masy dodaj żółtka (białka zostaw na później) i mąkę, dokładnie połącz. Ubij pianę z pozostawionych białek i delikatnie wymieszaj z masą szpinakową.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm natłuść masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę szpinakową i delikatnie wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 10 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu wyjmij warstwę szpinakową na ściereczkę i pozwól wystygnąć.
Wymieszaj serek z chrzanem i rozsmaruj po warstwie szpinakowej. Wzdłuż jednego boku ułóż plasterki łososia i zawiń ciasny rulon. Roladę owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Podawaj roladę schłodzoną, pociętą w około 2 cm paski.