Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe roladki jak pizza od tradycyjnego włoskiego wypieku różnią się tylko formą. Można je jeść na gorąco lub na zimno!
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 856
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2206
Królowa grilla :)
Odsłon: 1558
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 856
Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2206
Królowa grilla :)
Odsłon: 1558
Składniki
Ogrzej drożdże to temperatury pokojowej, a wodę do około 35-37°C. Rozkrusz drożdże i połącz z cukrem. Gdy zaczną „pracować”, dodaj wodę i 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży w wodzie. Przykryj naczynie z rozczynem ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
Przesiej do dużej miski resztę mąki. Wymieszaj ją z solą. Połącz mąkę z rozczynem i oliwą. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Przełóż je do lekko natłuszczonej miski (odpowiednio dużej – ciasto znacznie wyrośnie) i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny.
Gdy ciasto będzie wyrastać, przygotuj składniki na farsz do roladek. Zetrzyj na tarce lub pokrój na plasterki ser żółty. Wędlinę pokrój na plasterki lub w paseczki. Rozdrobnij też warzywa – pokrój na plasterki czy słupki. Im drobniej pokroisz składniki, tym łatwiej będzie przygotować roladki.
Przygotuj sos do roladek. Rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na niej krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przecier pomidorowy, zioła i cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, co pewien czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na cienkie prostokąty. Rozłóż na nich równomiernie składniki farszu i sos. Zwiń dość ciasno w rolady. Odłóż na kwadrans do dalszego wyrastania. Pokrój na mniejsze kawałki (około 3 cm).
Ułóż roladki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 250°C. Piecz przez około 12-15 minut.