Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe roladki jak pizza od tradycyjnego włoskiego wypieku różnią się tylko formą. Można je jeść na gorąco lub na zimno!
Składniki
Ogrzej drożdże to temperatury pokojowej, a wodę do około 35-37°C. Rozkrusz drożdże i połącz z cukrem. Gdy zaczną „pracować”, dodaj wodę i 1-2 łyżki mąki. Wymieszaj – do rozpuszczenia drożdży w wodzie. Przykryj naczynie z rozczynem ściereczką i odstaw na kwadrans w ciepłe miejsce.
Przesiej do dużej miski resztę mąki. Wymieszaj ją z solą. Połącz mąkę z rozczynem i oliwą. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite, elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem z hakami). Przełóż je do lekko natłuszczonej miski (odpowiednio dużej – ciasto znacznie wyrośnie) i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1-1½ godziny.
Gdy ciasto będzie wyrastać, przygotuj składniki na farsz do roladek. Zetrzyj na tarce lub pokrój na plasterki ser żółty. Wędlinę pokrój na plasterki lub w paseczki. Rozdrobnij też warzywa – pokrój na plasterki czy słupki. Im drobniej pokroisz składniki, tym łatwiej będzie przygotować roladki.
Przygotuj sos do roladek. Rozgrzej w rondelku oliwę i podsmaż na niej krótko przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj przecier pomidorowy, zioła i cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-10 minut, co pewien czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
Zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto. Podziel na dwie części. Rozwałkuj na cienkie prostokąty. Rozłóż na nich równomiernie składniki farszu i sos. Zwiń dość ciasno w rolady. Odłóż na kwadrans do dalszego wyrastania. Pokrój na mniejsze kawałki (około 3 cm).
Ułóż roladki na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu rozkłóconym jajkiem. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 250°C. Piecz przez około 12-15 minut.