Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki śledziowe to tradycyjna i pyszna przekąska obowiązkowa na każdym wigilijnym stole. Są idealne w połączeniu ze świeżym pieczywem czy sałatką jarzynową. Choć wymaga nieco czasu marynowania, to wszystkie czynności wykonasz błyskawicznie – w zaledwie 15 minut. Z powodzeniem możesz danie urozmaicić o ulubione przyprawy – ostre lub korzenne, dzięki czemu śledzie rozwiną wyjątkowy smak.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2442
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18175
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2442
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18175
Składniki
Jeśli wolisz delikatniejszą przekąskę, a filety śledziowe mają skórę, delikatnie ją zdejmij. Osusz rybę ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar solanki.
Umieść filety w dużym słoiku. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie ułóż je na wierzchu.
W misce wymieszaj wodę, ocet, cukier, sól i pieprz, aż do rozpuszczenia cukru i połączenia składników. Zalej mieszaniną filety i cebule, aż będą całkowicie przykryte płynem. Zamknij słoik i włóż go do lodówki na 6-8 godzin lub na całą noc.
Wyjmij filety i cebulę. Pióra pokrój w słupki.
Weź każdego fileta i przy jednym końcu umieść kilka słupków. Zwiń całość w ciasne roladki i zabezpiecz wykałaczkami dla pewności. Wyjmij je przed zaserwowaniem. Polej je 1-2 łyżkami zalewy ze słoika
Roladki śledziowe podawaj na zimno, udekorowane plasterkami czerwonej cebuli i świeżym koperkiem.
Resztki przechowuj w lodówce, w słoiku. Zużyj w ciągu tygodnia.