Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z bakłażana z kozim serem to prosty, ale efektowny pomysł na przystawkę. Zrumienione plasterki bakłażana otulają kremowe nadzienie z koziego sera, czosnku i parmezanu. Idealne na ciepło, zimno, a nawet ukradkiem prosto z lodówki.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21926
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 21926
Składniki
Pokrój bakłażana na cienkie plasterki, posyp je solą i odłóż na talerz na jakieś 20 minut. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby bakłażany były suche. Posmaruj je oliwą, a dla wzmocnienia smaku możesz posypać odrobiną suszonych ziół lub płatków papryki. Mocno grilluj bakłażany na klasycznym grillu lub grillowej patelni (ewentualnie możesz je upiec), aby ładnie się zrumieniły. Smaż je z dwóch stron, po czym odłóż, aby przestygły.
W misce rozgnieć widelcem kozi ser, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw czarnym pieprzem i wymieszaj. Ewentualnie dorzuć trochę tartego parmezanu.
Zwiń roladki. Na brzegu plasterka bakłażana ułóż porcję serowego nadzienia i zwiń w rulon. Zabezpiecz wykałaczką, patyczkiem do szaszłyków lub zawiń szczypiorkiem. Brzegi roladek z bakłażana z kozim serem obsyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Przystawkę podawaj od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje na ciepło lub na zimno. W razie potrzeby włóż roladki na 5 minut do piekarnika.