Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z bakłażana z kozim serem to prosty, ale efektowny pomysł na przystawkę. Zrumienione plasterki bakłażana otulają kremowe nadzienie z koziego sera, czosnku i parmezanu. Idealne na ciepło, zimno, a nawet ukradkiem prosto z lodówki.
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37034
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Szare pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej. Smakują okraszone wę...
Odsłon: 3052
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37034
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1294
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1685
Smaczne danie :)
Odsłon: 779
Składniki
Pokrój bakłażana na cienkie plasterki, posyp je solą i odłóż na talerz na jakieś 20 minut. Następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby bakłażany były suche. Posmaruj je oliwą, a dla wzmocnienia smaku możesz posypać odrobiną suszonych ziół lub płatków papryki. Mocno grilluj bakłażany na klasycznym grillu lub grillowej patelni (ewentualnie możesz je upiec), aby ładnie się zrumieniły. Smaż je z dwóch stron, po czym odłóż, aby przestygły.
W misce rozgnieć widelcem kozi ser, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw czarnym pieprzem i wymieszaj. Ewentualnie dorzuć trochę tartego parmezanu.
Zwiń roladki. Na brzegu plasterka bakłażana ułóż porcję serowego nadzienia i zwiń w rulon. Zabezpiecz wykałaczką, patyczkiem do szaszłyków lub zawiń szczypiorkiem. Brzegi roladek z bakłażana z kozim serem obsyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Przystawkę podawaj od razu po przygotowaniu. Świetnie smakuje na ciepło lub na zimno. W razie potrzeby włóż roladki na 5 minut do piekarnika.