Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki ziołowe to drożdżowe bułeczki domowej roboty, które możesz przygotować z ulubionych zielonych warzyw (np. szpinaku, jarmużu) i aromatycznych ziół (bazylii, tymianku, pokrzywy i innych).
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1075
Polecam.
Odsłon: 1052
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1124
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1075
Polecam.
Odsłon: 1052
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1124
Składniki
Rozkrusz drożdże do podgrzanego do około 37°C mleka. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj (drożdże mają się całkowicie rozpuścić w mleku). Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczką.
Przesiej do dużej miski mąkę i wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, masło i rozkłócone jajko. Wyrób wszystkie składniki na gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem). Uformuj z niego kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki do wyrośnięcia (na około godzinę).
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Zeszklij na maśle klarowanym. Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i opłukane, lekko rozdrobnione liście. Smaż, aż się zblanszują. Wówczas wyłącz palnik i dodaj pokrojony w kostkę ser typu feta. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj równomiernie ziołowym farszem, pozostawiając wolny margines wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto w roladę, kończąc na wolnym marginesie. Posmaruj roladę z wierzchu rozkłóconym jajkiem (z użyciem silikonowego pędzelka) i potnij na plastry o grubości około 2 cm. Ułóż w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw jeszcze na 10-15 minut.
Wstaw roladki ziołowe na środkowy poziom nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 20-25 minut – aż się zarumienią. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.