Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filety śledziowe posmarowane cienko musztardą, zwinięte z ogórkiem kiszonym i duszoną cebulą, zalane zalewą octowo - olejową.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9568
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4433
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 199
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20858
Składniki
Śledzie czyścimy, ściągamy skórę, myjemy i moczymy w zimnej wodzie.
W między czasie gdy śledzie się moczą przygotowujemy z wody, octu cukru, oleju, cebuli, pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych zalewę octową. Wszystkie składniki zalewamy wodą i octem, umieszczamy w garnczku, zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie z każdego śledzia wyjmujemy kręgosłupy z ośćmi, filetujemy. Na patelni dusimy cebulę,studzimy. Ogórka kiszonego kroimy w cienkie paski. Rozkładamy fileta śledziowego, delikatnie, bardzo cienko smarujemy go musztardą, układamy kilka pasków ogórka i cebuli, zwijamy rolmops zabezpieczając go kołeczkiem drewnianym. I tak robimy ze wszystkimi filetami.
Tak zrobione rolmopsy wkładamy do słoika lub pojemnika, zalewamy zalewą wymieszaną z olejem i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!!