Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 22233
Dodano: 14.05.2009
Odsłon: 5863
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Kapustę posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, cukrem i 1 posiekaną cebulą. Sałatkę odstawić, aby składniki się przegryzły.
Śledzie sprawić, wyfiletować, wymyć. Pokroić na kawałki. Resztę cebuli pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i kawałki śledzia. Wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, octemm i cukrem.
Kromki chleba pokroić po skosie na połówki, aby powstały małłe trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć mały listek sałaty, a na nim po porcji sałatki z kapusty. Na wierzchu umieścić kawałek usmażonego śledzia. Zakąskę udekorować gałązką natki lub koperku.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

gopelardo 07 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Wypróbowałem właśnie tę potrawę i muszę przyznać bardzo smakowała. Używam kwaszonej kapusty prosto ze słoika (polecam Pinczów), gdyż w odróznieniu od innych jest krucha, dobrze ukwaszona, a zakuska wyszła taka, jaką chciałem. Polecam ten przepis.0 Kto głosował? | Odpowiedz