Do góry

Przekąski Przepis na:

RR czyli razowe rozmarynowe pierożki

RR czyli razowe rozmarynowe pierożki

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 344

Dodano:

Odsłon: 15549

Wariacja na temat pierożków.

Składniki

  • 300 g mąki razowej
  • 60 ml oliwy rozmarynowej
  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Różowa sól himalajska i suszony rozmaryn do posypania
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków
  • Opakowanie mrożonych liści szpinaku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ opakowania sera feta
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kminku
  • Sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, mleka, oliwy, soku z cytryny, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki o średnicy ok. 5 cm.

  2. Boczek kroimy w kostkę, jak na niewielkie skwarki. Podsmażamy. Dodajemy szpinak, czosnek, sól, pieprz i dusimy ok. 20 minut. Ser feta kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do duszącego się szpinaku i dokładnie rozprowadzamy. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy jajko intensywnie mieszając. Farsz studzimy.

  3. Na krążki z ciasta nakładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka farszu na krążek). Sklejamy. Gotowe pierożki przekładamy na blachę uprzednio posmarowaną niewielką ilością oliwy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą himalajską i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie „góra-dół”). Pieczemy ok. 20-30 minut – pierożki mają być złociste. Podajemy solo lub z oliwą z oliwek. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń