Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat pierożków.
Uwielbiasz belgijskie ciastka korzenne Lotus i przygotowywany z nich kultowy...
Odsłon: 65727
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 254
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Odsłon: 57
Uwielbiasz belgijskie ciastka korzenne Lotus i przygotowywany z nich kultowy...
Odsłon: 65727
Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
Odsłon: 254
Makaron z karczochami w kremowym sosie po Sycylijsku.
Odsłon: 57
Składniki
Z mąki, mleka, oliwy, soku z cytryny, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1-2 milimetrów. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki o średnicy ok. 5 cm.
Boczek kroimy w kostkę, jak na niewielkie skwarki. Podsmażamy. Dodajemy szpinak, czosnek, sól, pieprz i dusimy ok. 20 minut. Ser feta kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do duszącego się szpinaku i dokładnie rozprowadzamy. Dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy jajko intensywnie mieszając. Farsz studzimy.
Na krążki z ciasta nakładamy farsz (mniej więcej 1 łyżeczka farszu na krążek). Sklejamy. Gotowe pierożki przekładamy na blachę uprzednio posmarowaną niewielką ilością oliwy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy solą himalajską i rozmarynem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie „góra-dół”). Pieczemy ok. 20-30 minut – pierożki mają być złociste. Podajemy solo lub z oliwą z oliwek. Smacznego!