Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba morska po grecku.

Ryba morska po grecku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1608 Ocena: 22930

Dodano:

Odsłon: 252

Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw. Podajemy jako zimną przystawkę.

Składniki

  • filet z morszczuka 10 szt.
  • marchew 2 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • por 10 cm
  • seler 1 mały
  • cebula 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • papryka mielona słodka 3 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • woda 250 ml
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryba morska po grecku.

Przygotowanie

  1. Filety płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, doprawione pieprzem kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a do garnczka wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę jeszcze dusimy. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń