Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba smażona w cieście to świąteczny klasyk. Czy wiesz, że pyszna jest także taka ryba opiekana w galarecie z rybnego bulionu, który możesz przygotować na bazie resztek karpia (łba, płetw) i warzyw korzeniowych?
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1045
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2955
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1045
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2955
Składniki
Ułóż usmażoną rybę w misce. Po łyżce wlej do niej tężejący bulion. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Rybę opiekaną w galarecie podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki.
Rybę osusz ręcznikiem papierowym, skrop sokiem z cytryny, pokrój na mniejsze kawałki i odłóż na pół godziny.
Rozkłóć jajko. Dodaj mąkę, obie papryki, pieprz i odrobinę soli. Wlej mleko i wodę. Zmiksuj składniki na ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Rozgrzej na patelni olej. Maczaj rybę w cieście i smaż z obu stron na złocisty kolor. Usmażone kawałki układaj na arkuszu ręcznika papierowego, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Sklaruj bulion rybny. Do zimnego bulionu wlej roztrzepane białko i ocet. Zagotuj. Przecedź przez gazę. Dopraw bulion sokiem z cytryny, ewentualnie solą i pieprzem.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości bulionu. Wymieszaj z resztą bulionu. Przestudź.