Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku z papryką

Ryba po grecku z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 377 Ocena: 1988

Dodano:

Odsłon: 196

Rybę po grecku robię kilka razy w ciągu roku. Tym razem zrobiłam rybę po grecku bardziej na pikantnie niż na słodko bo z dodatkiem papryki i czosnku. Ryba wyszła pyszna, dość wyrazista w smaku, czyli tak jak lubię. Mam nadzieję że również wam posmakuje ta potrawa w takim wydaniu.

Składniki

  • ok. 800-1000g filetów rybnych np. z morszczuka, mintaja lub z dorsza
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 papryka czerwona
  • 3 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • papryka słodka w proszku
  • mąka pszenna do panierowania ryby
  • sok z cytryny
  • 200g przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po grecku z papryką

Przygotowanie

  1. Filety rybne rozmroziłam na durszlaku bo użyłam mrożonych. Każdy filet skropiłam sokiem z cytryny i przyprawiłam solą, pieprzem czarnym mielonym i pieprzem ziołowym. Następnie przyprawione flety opanierowałam w mące pszennej. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i kolejno smażyłam przygotowane filety rybne z obu stron na złoty kolor. Usmażone ryby wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Usmażone filety podzieliłam na mniejsze kawałki aby potem łatwiej było nakładać potrawę. Warzywa:marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. paprykę pokroiłam w małe paseczki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kosteczkę. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek tłuszczu i wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją i dodałam starte warzywa. Smażyłam je kilka minut aż się lekko zezłociły. Dodałam paprykę oraz przeciśnięty czosnek. Doprawiłam warzywa solą, pieprzem i papryką w proszku i dusiłam kilka minut pod przykryciem. Jeśli warzywa nie mieszczą się na patelni można je przełożyć do garnka. Do podduszonych warzyw dodałam przecier pomidorowy, listki laurowe i ziele angielskie. Podlałam warzywa szklanką wody i dusiłam jeszcze kilkanaście minut, aż warzywa były mięciutkie. W półmisku żaroodpornym ułożyłam na dnie warstwę ryby. Na to wyłożyłam połowę sosu warzywnego, znów warstwę ryby i na wierzch resztę sosu. Gotową rybę po grecku odstawiłam aby ostygła a następnie wstawiłam ją do lodówki aby się dobrze schłodziła i aby smaki się przegryzły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń