Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 460 Ocena: 2912

Dodano:

Odsłon: 702

Ryba po japońsku z warzywami i słodko - kwaśnym sosem, podawana na zimno.

Składniki

  • 500g filetów z morszczuka
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta do panierowania
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryby
  • 1 czerwona papryka
  • 2-3 średnie ogórki konserwowe
  • 1,5 cebuli
  • Zalewa:
  • 1szkl. wody
  • 2 łyżki octu
  • 1/4szkl. oleju
  • 0,5szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 150ml ketchupu z cukinii
  • 100g koncentratu pomidorowego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po japońsku

Przygotowanie

  1. Filety z morszczuka ułożyłam na sicie i rozmroziłam. Jeśli używacie świeżej ryby należy oczywiście pominąć ten etap. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny. Oprószyłam je solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Następnie opanierowałam w roztrzepanych jajkach i bułce tartej i usmażyłam na rumiano na oleju. Usmażone ryby wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikami papierowymi i odstawiłam.

    Paprykę czerwoną umyłam, osuszyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam ją w cienkie paseczki/słupki. Podobnie pokroiłam ogórki konserwowe. Cebulę obrałam i przekroiłam na ćwiartki, a każdą ćwiartkę w plasterki.
    Wszystkie składniki zalewy czyli: wodę, olej, ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy umieściłam w rondlu. Dodałam szczyptę soli i zagotowałam. Dodałam pokrojone warzywa i gotowałam razem przez 10 minut.

    Do naczynia nałożyłam porcję zalewy z warzywami, na to kawałki ryby i znów zalewę. Rybę można przygotować w jednym lub dwóch naczyniach. Rybę wystudziłam, a następnie schłodziłam w lodówce. Rybę podajemy co najmniej po kilku godzinach chłodzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń