Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

Ryba w sosie słodko - kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2973

Dodano:

Odsłon: 5514

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to smażone kawałki ryby przekładane sosem na bazie ketchupu i warzyw. Podajemy ją na zimno.

Składniki

  • ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński)
  • sól, pieprz
  • Sok z cytryny
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 0,5szkl. wody
  • 0,5szkl. ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1/4szkl. cukru
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta pieprzu ziołowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba w sosie słodko - kwaśnym

Przygotowanie

  1. Filety rybne rozmroziłam na sicie. Rozmrożone filety skropiłam sokiem z cytryny i przyprawiłam solą i pieprzem. Pokroiłam filety na mniejsze kawałki i obtoczyłam je w mące pszennej. Następnie usmażyłam je na patelni na oleju i wyłożyłam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka. Paprykę czerwoną pokroiłam w cienkie paseczki. Ogórki konserwowe również pokroiłam w paseczki. Kukurydzę odsączyłam z zalewy.
    Wszystkie warzywa wymieszałam razem w misce. W rondlu zagotowałam wodę, ocet, olej, cukier i ketchup. Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte zioła prowansalskie, szczyptę soli, paprykę ostrą w proszku i pieprz ziołowy. Do gotującej się zalewy dodałam przygotowane warzywa. Wszystko razem gotowałam ok. 10 minut. ok. 2-3 łyżki gorącej zalewy nałożyłam na dno salaterki. Na niej ułożyłam parę kawałków ryby, znów trochę zalewy, ryba i tak na przemian. Na wierzchu powinna być zalewa z warzywami. Przygotowaną rybę odstawiłam do wystygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki, żeby się dobrze schłodziła. Powinna się chłodzić minimum kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń