Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba w zalewie octowej:

Ryba w zalewie octowej:

Autor:

Przepisów i artykułów: 450 Ocena: 3730

Dodano:

Odsłon: 2583

U nas zawsze znika szybko ze stołu. Najlepsza po dwóch dniach.Słodko-winna w smaku.

Składniki

  • 1,.5 kg ryby ( mintaj, morszczuk lub inna)
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 3-4 jajka do panierki
  • tarta bułka lub mąka do panierki
  • Zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka przyprawy maggi
  • 1 płaska łyżka soli
  • 10 łyżek cukru (tak, tak, własnie tyle- to nie pomyłka)
  • 2-3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela
  • kilka kulek pieprzu (najlepiej kolorowego)
  • 2 średnie cebule
  • 1 podgotowana marchewka (gotuję razem w zalewie)
  • 3 ząbki czosnku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba w zalewie octowej:

Przygotowanie

  1. Rybę podzielić na niewielkie porcje, obficie posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
    Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
    Panierować w jajku i bułce lub mące. Smażyć w głębokim oleju.
    Odstawić do ostygnięcia.


    Wszystkie składniki gotować około 5 minut. Odstawić do ostygnięcia.
    W dużym słoju układać smażoną rybę, przekładając plasterkami marchewki i cebuli.
    Zalać zimną zalewą. Odstawić na dwa dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń