Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 984

Dodano:

Odsłon: 312

Nie mogłam się zdecydować, więc zrobiłam dwa rodzaje ryby, jedna w zalewie octowej, a druga w zalewie octowo-pomidorowej. Obie wersje są pyszne, a moja rodzinka ma urozmaicenie :-) Poniżej przepis na zalewę octową, a przepis na zalewę octowo-pomidorową znajdziecie na moim blogu.

Składniki

  • 1 kg ryby np. mintaj lub morszczuk
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1-2 cebule
  • Zalewa:
  • 1000 ml wody
  • 150 ml octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • kilka listków laurowych i ziela angielskiego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. Rybę umyć, pokroić na większe kawałki, posolić, panierować w jajku i bułce tartej oraz usmażyć na patelni. Następnie zrobić zalewę.

    Zagotować wodę, dodać ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i chwilę gotować. Usmażone ryby przełożyć do naczynia, w którym będą się marynować. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w piórka i chwilę smażyć. Na koniec wlać na patelnię zalewę octową, wymieszać i odłożyć do wystudzenia. Letnią zalewą zalać ryby i odłożyć na noc do lodówki.


    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń