Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryż z jabłkami i rodzynkami

Ryż z jabłkami i rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 568

Dodano:

Odsłon: 6167

Jabłka, rodzynki i skórka pomarańczowa nadają potrawie niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki

  • ryż, 200g
  • mleko, 0,75l
  • jabła, 500g
  • sok z cytryny, z 1 sztuki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana, 3 łyżki
  • rodzynki, 2 łyżki
  • cynamon, do smaku
  • cukier, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ryż z jabłkami i rodzynkami

Przygotowanie

  1. Ryż zalać wrzącym mlekiem. Dodać szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut często mieszając.

  2. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać skórę pomarańczową, rodzynki i szczyptę cynamonu do smaku. Przyprawić odrobiną cukru i wymieszać.

  3. N półmisku układać na przemian ryż i zimne jabłka. Podawać lekko oprószone cynamonem i cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 01 lutego 2013 o, na pewno jest aromatyczny i smaczny i jeszcze tak ładnie podany. 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 01 lutego 2013 To dla mnie oryginalny sposób na ten deser: ciepła warstwa na przemian z zimną, ładnie to wygląda. Ja chyba wolę wszystko na ciepło, ale na pewno wypróbuję pomysł z dodaniem skórki pomarańczowej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń