Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryżowo-pieczarkowy misz masz

Ryżowo-pieczarkowy misz masz

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 964

Dodano:

Odsłon: 326

Dziś polecam szybką przekąskę ryżowo-pieczarkową. Kolejne danie z cyklu "prosto i szybko". Przyznam, że średnio lubię serwować "goły" ryż do obiadu. A ryżowo-pieczarkowy misz masz jest smaczniejszą i bardziej wzbogaconą alternatywą.

Składniki

  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 150 g pieczarek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 szklanka ryżu (może być biały lub brązowy)
  • 1.5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżeczka masła
  • posiekana świeża pietruszka
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Dodajemy czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Mieszamy od czasu do czasu i przysmażamy wszystkie składniki na złoty kolor.

  2. Dodajemy pieczarki pokrojone w dość cienkie plastry, sos Worcestershire, i tymianek. Podsmażamy wszystko ok. 5-6 minut, a następnie dodajemy pieprz i sól do smaku. Odstawiamy.

  3. Następnie do osobnego garnka wlewamy rosół lub bulion i wsypujemy ryż. Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości (ok. 20-25 minut. Jeśli używamy brązowego ryżu, czas gotowania może się wysłużyć do 40-45 minut).

  4. Kiedy ryż jest już gotowy dodajemy masło, a następnie pieczarki i cebulę. Mieszamy wszystkie składniki.

  5. Przed podaniem posypujemy pietruszką, odrobiną tymianku i pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń