Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty i smaczna przekąska na świąteczny stół.
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 404
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 2822
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 404
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 2822
Składniki
Schab dokładnie opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie rozciąć go na grubość dwóch centymetrów po długości tworząc plaster mięsa, po czym bardzo lekko go rozbić tak aby nasze przyprawy były właściwie wciśnięte w mięso. Wszystkie przyprawy razem wymieszać, posypać mięso, po czym wysmarować dłonią tak aby przyprawy dobrze weszły w mięso.
Przyprawione mięso smarujemy musztardą, na gorę układamy plasterki czosnku, masła oraz plastry boczku.
Tak przygotowaną roladę wiążemy sznurkiem z czterech stron.
W między czasie piekarnik nagrzewamy do temperatury 225 stopni, spirala góra dół. Gotową roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika na 20 minut tak aby mięso się lekko zarumieniło i zamknęło wszystkie smaki w sobie.
Po upływie tego czasu naczynie przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 165 stopni i pieczemy jeszcze około 1 ½ godziny polewając przynajmniej co 20 minut powstałym sosem aby mięso było soczyste. Pod koniec pieczenia mięso odkrywamy i rumienimy na termo obiegu. Mięso możemy podawać na ciepło ale również wspaniale będzie smakować na stole wielkanocnym jako przekąska zimna.