Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, chrupiące selerowe frytki z piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 40
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 40
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 109
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 25
Składniki
Selera korzeniowego obrać ostrym nożem, pokroić w plastry i pociąć na kawałki jak na zwykle frytki. Selerowe frytki wsypać do miski i dobrze przyprawić ulubioną przyprawą, solą, papryką i czosnkiem granulowanym. Polać olejem z oliwek, ale nie przesadzajmy z jego ilością, bo frytki nie będą chrupiące, dobrze wymieszać.
Z jednego dużego selera wyszła mi dość duża porcja frytek, które upiekłam na dwóch prostokątnych foremkach.
Dwie zwykłe foremki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich frytki. Najlepiej, żeby nie leżały na sobie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Dobrze jest obrócić frytki co 10 minut. Pieczemy na złoty kolor.
Podajemy z dipem jogurtowym lub pomidorowym.