Do góry

Przekąski Przepis na:

Selerowe chrupki

Selerowe chrupki

Autor:

Przepisów i artykułów: 215 Ocena: 3302

Dodano:

Odsłon: 865

Pyszne, chrupiące selerowe frytki z piekarnika, może nie są takie ładne jak kupowane frytki ziemniaczane, ale ten pyszny, intensywny smak.

Składniki

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • ulubiona przyprawa
  • sól, czosnek, papryka
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Selerowe chrupki

Przygotowanie

  1. Selera korzeniowego obrać ostrym nożem, pokroić w plastry i pociąć na kawałki jak na zwykle frytki. Selerowe frytki wsypać do miski i dobrze przyprawić ulubioną przyprawą, solą, papryką i czosnkiem granulowanym. Polać olejem z oliwek, ale nie przesadzajmy z jego ilością, bo frytki nie będą chrupiące, dobrze wymieszać.

  2. Z jednego dużego selera wyszła mi dość duża porcja frytek, które upiekłam na dwóch prostokątnych foremkach.

  3. Dwie zwykłe foremki wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na nich frytki. Najlepiej, żeby nie leżały na sobie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Dobrze jest obrócić frytki co 10 minut. Pieczemy na złoty kolor.

  4. Podajemy z dipem jogurtowym lub pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 grudnia 2017 Właśnie mam zamiar zrobić bo potwierdzam,że są przepyszne i zdrowe:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń