Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sery są niezbędne wśród zimnych przekąsek. Szczególnie polecane są ostre-twarde gatunki. Można je serwować w kawałku, pokrojone w plastry, kostkę czy w sałatce. Znakomitym dodatkiem do takich serów jest pieczywo, masło i owoce: zielone i czerwone winogrono, gruszka, figi czy melon. Do swojej przekąski użyłam: sera Bursztyn długodojrzewajacego z pikantną nutą, półtwardego holenderskiego sera Mimolette, Old Amsterdam - holenderski dojrzały ser Gouda i polski Rokpol. Rodzaje sera można dobrać wg. swoich upodobań.
nóż, szklane pucharki, sosjerka
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253417
Polecam.
Odsłon: 1457
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1802
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8366
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 751
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253417
Polecam.
Odsłon: 1457
Składniki
Umyte winogrona przekroić na pół lub ćwiartki, usunąć pestki, dodać pokrojone w drobną kostkę sery, orzechy i delikatnie wymieszać.
Zrobić sos: ser pleśniowy rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, sherry lub ocet winny, szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać.
Przygotować pucharki: dno każdego wyłożyć kilkoma listkami rukoli i wyłożyć porcje serowej przekąski na jedną osobę.
Sos podać osobno w sosjerce.