Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku kulki ziemniaczane z parmezanem i ziołami to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu z pikantnym ketchupem :) Jednak z powodzeniem można zaserwować je także na zimno. Aromat ziół, lekko pikantny smak chili i czosnku nadają tym złotym kuleczkom niesamowitego charakteru. To także dobry patent na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Tania i prosta przekąska, która z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać do ziemniaków wraz z jajkiem, obiema mąkami, parmezanem oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i panierować w bułce tartej. Smażyć partiami (po ok. 5-6 sztuk) na dobrze rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając. Usmażone kulki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pikantnym ketchupem.
Rady: Do kulek możecie użyć także innego, ulubionego pikantnego sera np. grana padano, pecorino romano lub cheddara. Aby lepiej dało się formować kulki masę można schłodzić w lodówce.