Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku kulki ziemniaczane z parmezanem i ziołami to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu z pikantnym ketchupem :) Jednak z powodzeniem można zaserwować je także na zimno. Aromat ziół, lekko pikantny smak chili i czosnku nadają tym złotym kuleczkom niesamowitego charakteru. To także dobry patent na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia. Tania i prosta przekąska, która z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37490
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 381
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9218
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37490
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 381
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 364
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9218
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Ugnieść za pomocą tłuczka lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem. Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę dodać do ziemniaków wraz z jajkiem, obiema mąkami, parmezanem oraz przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i panierować w bułce tartej. Smażyć partiami (po ok. 5-6 sztuk) na dobrze rozgrzanym oleju, co jakiś czas mieszając. Usmażone kulki odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z pikantnym ketchupem.
Rady: Do kulek możecie użyć także innego, ulubionego pikantnego sera np. grana padano, pecorino romano lub cheddara. Aby lepiej dało się formować kulki masę można schłodzić w lodówce.