Do góry

Przekąski Przepis na:

Skrzydełka z grilla

Skrzydełka z grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 388

Dodano:

Odsłon: 1485

Skrzydełka marynowane w jabłkowym piwie, miodzie i czosnku, grillowane i podane z cukinią są przepyszne.

Składniki

  • skrzydełka kurczaka 70 dag
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 3-4 łyżki
  • chili 1/4 łyżeczki
  • miód prawdziwy 1 łyżeczka
  • wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka
  • piwo jabłkowe 2-3 łyżki
  • ketchup 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • Dodatki
  • cukinia
  • pomidorki koktajlowe
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia świeża
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • chleb tostowy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przeciśnięty przez praskę czosnek połączyć z piwem, oliwą, ketchupem, papryką mieloną, miodem, przyprawą do kurczaka i chili.
    Umyte cukinie razem ze skórką pokroić na 1 cm krążki, oprószyć solą, pozostawić na 10 minut. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć pieprzem, posmarować oliwą.
    Skrzydełka dokładnie umyć, osuszyć, usunąć najcieńszą porcję, a resztę podzielić na 2 części. ( do grillowania wykorzystałam najgrubsze porcje skrzydełek ) Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do przygotowanej marynaty, przykryć folią i pozostawić na 2-3 godziny.
    Następnie ułożyć na aluminiowej tacce, włożyć na rozgrzany grill i grillować pod przykryciem po 15 minut z każdej strony. Pod koniec na tacce ułożyć przygotowane cukinie i pieczywo. Piec po 1 minucie z każdej strony.
    Skrzydełka podawać z grilowanym pieczywem, cukinią z dodatkiem pomidorków koktajlowych i świeżej bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń