Przekąski Przepis na:
Śledź expresowy

Przepisów i artykułów: 128 Ocena: 1155
Dodano: 18.12.2016
Odsłon: 4473
Składniki
- 6 solonych filetów śledziowych
- mleko
- 1 cebula sałatkowa
- 4-5 korniszonów
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 1/2 puszki konserwowego groszku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
5-6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Śledzie zalewamy na godzinę mlekiem, tak, aby były całkowicie przykryte.
-
W tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, korniszony, jajka. Dodajemy groszek. Mieszamy ze śmietaną i majonezem. Nie solimy, bo śledzie już są słone. Można dodać odrobinę pieprzu.
-
Po godzinie odsączamy filety z mleka, kroimy w zgrabne kawałki. Na półmisek wykładamy warstwę sosu, układamy na nim śledzie i przykrywamy resztą sosu.
Komentarze do przepisu (0)