Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44780
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 695
Składniki
Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć ich słoność nieco bardziej niż zwykle. Zalewę przygotowujemy z połączenia wody, octu, cukru, ziela oraz pieprzu i zagotowania tych składników, po zagotowaniu studzimy je.
Odpowiednio wymoczone filety śledziowe kroimy w ok 5 cm kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.
W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą.
Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki). Przechowujemy w chłodnym miejscu. Śledzie po szwedzku z dnia na dzień smakują lepiej lecz u mnie dnia trzeciego zostaje już tylko reszta zalewy :)