Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakosze marynowanego śledzia powinni bez wątpienia spróbować śledzia po szwedzku w aromatycznej marynacie i przenikających się wzajemnie słodkości i słoności.
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 151
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6286
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 196
My name is patrol. Słoneczny patrol
Odsłon: 151
Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...
Odsłon: 6286
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 196
Składniki
Śledzie dajemy do wymoczenia lecz wyjmujemy je wcześniej kiedy czuć ich słoność nieco bardziej niż zwykle. Zalewę przygotowujemy z połączenia wody, octu, cukru, ziela oraz pieprzu i zagotowania tych składników, po zagotowaniu studzimy je.
Odpowiednio wymoczone filety śledziowe kroimy w ok 5 cm kawałki i obtaczamy w mące. Każdy z kawałków obsmażamy na rumiano na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.
W międzyczasie czerwoną cebulę kroimy w piórka. Obsmażone i wystudzone kawałki śledzia układamy w (najlepiej) glinianym naczyniu warstwami naprzemiennie z czerwoną cebulą.
Całość zalewamy wystudzoną zalewą i lekko z góry obciążamy (u mnie był to spodek od filiżanki). Przechowujemy w chłodnym miejscu. Śledzie po szwedzku z dnia na dzień smakują lepiej lecz u mnie dnia trzeciego zostaje już tylko reszta zalewy :)