Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź w sosie tzatzyki

Śledź w sosie tzatzyki

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1541

Dodano:

Odsłon: 769

Płaty śledziowe ukryte pod orzeźwiającym greckim sosem tzatzyki.

Składniki

  • 6 płatów śledziowych
  • 5-6 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku polskiego
  • ogórek gruntowy
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • skórka i sok z cytryny do smaku
  • Koperek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, układamy na półmisku.
    Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, solimy, odstawiamy na 10-15 minut. Odlewamy sok z ogórka. Do odciśniętego ogórka dodajemy jogurt, majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Sos wykładamy na śledzie, dokładnie rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy plasterkami ogórka, koperkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 23 sierpnia 2017 Jak tylko przeczytałem nazwę potrawy... wow, muszę wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń