Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź w zalewie octowej

Śledź w zalewie octowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 984 Ocena: 12070

Dodano:

Odsłon: 3278

Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta.

Składniki

  • 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • Sól
  • 1 szk. cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • Olej do smażenia
  • 3 cebule
  • Mąka do panierki
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledź w zalewie octowej

Przygotowanie

  1. 1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką.

  2. 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier, dodajemy liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w krążki cebulę i gotujemy 20 minut od zagotowania. Następnie studzimy zalewę i zalewamy nią śledzie, tak żeby były przykryte.

  3. 3. Odstawiamy w chłodne miejsce, śledzie mogą stać miesiąc a dobre są już na trzeci dzień.
    4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 25 grudnia 2020 W takiej zalewie muszą smakować wybornie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 17 grudnia 2020 Brathering, bardzo popularny w Niemczech, równiez jako doskonaly srodek na kaca :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 grudnia 2020 Wczoraj podobne robiliśmy, tylko jeszcze trochę panierki było ;) No i do zalewy i słowików, choć trochę się zjadło przy okazji hihi. Pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 17 grudnia 2020 Super przepis.!
Poleciało mi tu i owdzie...:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń