Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przysmak gajowego to moja ulubiona wersja śledzi. Podane z cebulką i leśnymi grzybami z pewnością zachwycą wszystkich gości. Przepis na ten przysmak pochodzi ze starego maminego zeszytu. Były one przygotowywane również przez moją babcię. Od lat cieszą się powodzeniem wśród naszej rodziny i znajomych. Po przygotowaniu należy odstawić je minimum na dobę do lodówki. Po tym czasie przejdą cudownym zapachem i smakiem przypraw.
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 18
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 54
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 25
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Składniki
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Filety śledziowe umieszczamy w osobnej misce i moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Grzyby odsączamy z wody (uwaga: wody nie wylewamy!) i kroimy w paski lub kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
Następnie do cebuli dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, pokrojone grzyby i odrobinę soli. Całość chwilę podsmażamy.
Do podsmażonych składników dodajemy ocet, 100 ml wody, która została nam po moczeniu grzybów, koncentrat pomidorowy i cukier. Składniki podgrzewamy przez około 5-7 minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie patelnię odstawiamy na bok do wystudzenia.
Na koniec dodajemy filety śledziowe. Możemy je pokroić lub wrzucić w całości. Składniki mieszamy. Następnie przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na minimum dobę w chłodne miejsce. Najlepiej smakują jednak po upływie 2-3 dni.