Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przysmak gajowego to moja ulubiona wersja śledzi. Podane z cebulką i leśnymi grzybami z pewnością zachwycą wszystkich gości. Przepis na ten przysmak pochodzi ze starego maminego zeszytu. Były one przygotowywane również przez moją babcię. Od lat cieszą się powodzeniem wśród naszej rodziny i znajomych. Po przygotowaniu należy odstawić je minimum na dobę do lodówki. Po tym czasie przejdą cudownym zapachem i smakiem przypraw.
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 60
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 158
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 38
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 101
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 60
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 158
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 38
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 101
Składniki
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia.
Filety śledziowe umieszczamy w osobnej misce i moczymy przez około godzinę w zimnej wodzie.
Cebule obieramy i kroimy w piórka.
Grzyby odsączamy z wody (uwaga: wody nie wylewamy!) i kroimy w paski lub kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
Następnie do cebuli dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, pokrojone grzyby i odrobinę soli. Całość chwilę podsmażamy.
Do podsmażonych składników dodajemy ocet, 100 ml wody, która została nam po moczeniu grzybów, koncentrat pomidorowy i cukier. Składniki podgrzewamy przez około 5-7 minut do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie patelnię odstawiamy na bok do wystudzenia.
Na koniec dodajemy filety śledziowe. Możemy je pokroić lub wrzucić w całości. Składniki mieszamy. Następnie przekładamy do szczelnego pojemnika i odstawiamy na minimum dobę w chłodne miejsce. Najlepiej smakują jednak po upływie 2-3 dni.