Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po sułtańsku.

Śledzie po sułtańsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 1441

Śledzie po sułtańsku są drugie po śledziach w oleju na moim stole wigilijnym. W tym roku troszkę je zmodyfikowałam i zyskały bardzo na smaku. Dodałam miodu gryczanego zamiast kwiatowego.

Składniki

  • 6 średnich filetów "matjasów" ( tych zażółconych bo są smaczniejsze)
  • 4 cebule
  • 2 duże garście sułtańskich rodzynek
  • olej słonecznikowy
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( ja dodałam również 1/2 słoiczka swojego sosu z cukinii)
  • 2 łyżki miodu gryczanego 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie. A potem 2 razy zmienić wodę.
    W tym czasie pokroić cebulę i razem z rodzynkami zeszklić na dużej ilości oleju.

  2. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy i miód.
    Zamieszać i poddusić kilka minut.

  3. Przełożyć do miski i ostudzić.
    Śledzie odsączyć z wody o osuszyć ręcznikiem papierowym.
    pokroić na kawałki i przełożyć do miski z cebula i rodzynkami. Wymieszać.


  4. Przełożyć ściśle do słoika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń