Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w buraczkach czerwonych

Śledzie w buraczkach czerwonych

Autor:

Przepisów i artykułów: 167 Ocena: 2490

Dodano:

Odsłon: 634

Przyznaję się, że śledzie w buraczkach bardzo lubię. Bardzo często zdarzało mi się kupować gotową sałatkę, ale chciałam smak przenieść do mojej kuchni i efektem kombinowania ze smakiem wyszły takie oto śledzie.

Składniki

  • 3 filety śledziowe a'la matias
  • 1 średniej wielkości burak czerwony
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Sok z cytryny
  • 1/5 szklanki octu 10%
  • Pieprz,sól, cukier
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczyłam w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Jeden raz podmieniłam wodę z moczenia.

    Po tym czasie odlałam wodę, filety osuszyłam i skropiłam sokiem z cytryny.

  2. Buraka umyłam i w całości ugotowałam do miękkości. Ostudziłam i ściągnęłam skórkę, starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również jabłko.
    Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam na wrzątek na ok. 30 sekund. Odsączyłam, ostudziłam i połączyłam z burakiem i jabłkiem.
    Dodałam majonez i śmietanę. Dosypałam 1 łyżeczkę cukru, oprószyłam pieprzem i delikatnie posoliłam. Dolałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut by buraczki przeszły smakami. W miarę potrzeby doprawiłam cukrem bądź dolałam octu. Ja osobiście lubię słodko - kwaśne buraczki.

  3. Po tym czasie pokroiłam matiasy w paski 2 cm i połączyłam z buraczkami. Wstawiłam na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń