Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się, że śledzie w buraczkach bardzo lubię. Bardzo często zdarzało mi się kupować gotową sałatkę, ale chciałam smak przenieść do mojej kuchni i efektem kombinowania ze smakiem wyszły takie oto śledzie.
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 50
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 87
Składniki
Filety śledziowe moczyłam w zimnej wodzie ok. 2 godzin. Jeden raz podmieniłam wodę z moczenia. Po tym czasie odlałam wodę, filety osuszyłam i skropiłam sokiem z cytryny.
Buraka umyłam i w całości ugotowałam do miękkości. Ostudziłam i ściągnęłam skórkę, starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również jabłko. Cebulę pokroiłam w piórka i wrzuciłam na wrzątek na ok. 30 sekund. Odsączyłam, ostudziłam i połączyłam z burakiem i jabłkiem. Dodałam majonez i śmietanę. Dosypałam 1 łyżeczkę cukru, oprószyłam pieprzem i delikatnie posoliłam. Dolałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut by buraczki przeszły smakami. W miarę potrzeby doprawiłam cukrem bądź dolałam octu. Ja osobiście lubię słodko - kwaśne buraczki.
Po tym czasie pokroiłam matiasy w paski 2 cm i połączyłam z buraczkami. Wstawiłam na noc do lodówki.