Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 151
Dodano: 29.05.2009
Odsłon: 12642
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
śledzie pokroic w kawalki. 1 plat na 4 części.
Cebule pokroic w póltalarki a marchew zetrzeć na tarce - duże oczka. Podlać oliwą ( do polowy wysokości jarzyn) i dusić do miękkości (12 min). Następnie wmieszć z koncentratem pomidorowym i zagotować.
Pól szklanki plynu (pol na pol ocet i woda) wlac do garnuszka dodajac pieprz ziarnisty, ziele , 1 - 2 listki bobkowe i szczyptę cukru. Ja daję 1 plaską lyżeczkę. Zagotować i wlać do jarzyn. Wymieszć i wystudzić.
w salaterce ukladać warstwami: jarzyny, śledzie, jarzyny, śledzie .....ostatnia, wierzchnia warstwa - jarzyny. Przykryć i wstawić do lodówki. Zacząć jeść 3-go lub 4-tego dnia!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

mysteriouscake 12 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
mogą być laurowe!!!! Dalej to samo. Jeśli chodzi ośledzie...to te "z beczki" mocno solone należy wymoczyć! Ale te np. Lisnera w delikatnej zalewie wystarczy dobrze oplukać.6 Kto głosował? | Odpowiedz

agnieszka75nowa 09 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
dodać listki bobkowe -to śmieszne- może laurowe?0 Kto głosował? | Odpowiedz