Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, nuta jabłka dodaje mu bardzo wyrazistego charakteru
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Filety śledziowe najlepiej żeby były zamarynowane z cebulą odsączamy na sitku. Czerwoną cebulę (ja użyłem dwóch mniejszych) obieramy i kroimy w drobną kostkę). Podobnie robimy z jabłkiem (użyłem 1,5 sztuki). Pokrojone cebulę i jabłko przekładamy do miski i wyciskamy do nich sok z połóki cytryny (robimy to z dwóch powodów: dodajemy smaku, nie chcemy aby jabłko nam ściemniało). Dodajemy 400g kwaśnej śmietany, doprawiamy dolą i pieprzem.
Odsączone filety śledziowe przekładamy do miski z sałatką a cebulę pozostałą po marynowaniu śledzi odciskamy i siekamy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Ulubione pieczywo kroimy na małe kawałki - ja użyłem croissanta a następnie przesmażamy je na maśle na patelni robiąc z niego grzanki.
Szczypiorek - najlepiej żeby był baby - kroimy bardzo drobno. Na talerzu układamy jeden płat śledzia, na śledzia nakładamy sałatkę cebulowo jabłkową i z góry posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Dekorujemy dodatkowo koperkiem. Grzanki układamy z talerzu wedle uznania. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję w najmniejszych detalach jak przygotować to danie. Życzę smacznego