Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, nuta jabłka dodaje mu bardzo wyrazistego charakteru
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 204
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 292
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 204
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 292
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 288
Składniki
Filety śledziowe najlepiej żeby były zamarynowane z cebulą odsączamy na sitku. Czerwoną cebulę (ja użyłem dwóch mniejszych) obieramy i kroimy w drobną kostkę). Podobnie robimy z jabłkiem (użyłem 1,5 sztuki). Pokrojone cebulę i jabłko przekładamy do miski i wyciskamy do nich sok z połóki cytryny (robimy to z dwóch powodów: dodajemy smaku, nie chcemy aby jabłko nam ściemniało). Dodajemy 400g kwaśnej śmietany, doprawiamy dolą i pieprzem.
Odsączone filety śledziowe przekładamy do miski z sałatką a cebulę pozostałą po marynowaniu śledzi odciskamy i siekamy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Ulubione pieczywo kroimy na małe kawałki - ja użyłem croissanta a następnie przesmażamy je na maśle na patelni robiąc z niego grzanki.
Szczypiorek - najlepiej żeby był baby - kroimy bardzo drobno. Na talerzu układamy jeden płat śledzia, na śledzia nakładamy sałatkę cebulowo jabłkową i z góry posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem. Dekorujemy dodatkowo koperkiem. Grzanki układamy z talerzu wedle uznania. Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję w najmniejszych detalach jak przygotować to danie. Życzę smacznego